Leatherlicious met MYOMY in India

Het was voor ons een hele eer om uitgenodigd te worden door MYOMY DO GOODS voor een weekje Calcutta India, de stad waar veel leer gemaakt wordt voor allerlei soorten accessoires en waar de prachtige leren tassen van MYOMY vandaan komen. 

Eerlijk en verantwoord, om heel trots op te zijn

Het doel van de trip naar India was om een aantal belangrijke relaties van MYOMY, waaronder Leatherlicious, mee te nemen in de betere wereld van MYOMY en om ons te laten zien hoe de prachtige collecties van MYOMY op een eerlijke en verantwoorde wijze tot stand komen. Daar zijn ze bij MYOMY enorm trots op en dat willen ze iedereen graag laten zien!

En terecht! Voor ons was deze week een fantastische ervaring met als resultaat dat we nog trotser zijn geworden, dat wij de prachtige collecties van MYOMY verkopen. En met deze blog hopen we dat ook jullie met nog meer plezier een mooie My Paper Bag of een andere leren accessoire uit de collectie van MYOMY gaan aanschaffen en deze met veel trots gaan dragen.

MYOMY DO GOODS

MYOMY is het Nederlandse modemerk dat producten ontwerpt, produceert en verkoopt vanuit een duurzame gedachte. En dat met accessoires die ook in de fashionwereld in Nederland en daarbuiten goed worden ontvangen. MYOMY werkt vanaf het moment dat ze zijn begonnen, samen met Nederlandse Designers, om ervoor te zorgen dat de ontwerpen mooi aansluiten op wat geliefd is bij de consument. MYOMY is voorloper op het gebied van Fairtrade producten, met tassen en accessoires van duurzaam leer.

Fairtrade werkwijze door MYOMY

Alle duurzame, lederen, iconische design producten van MYOMY worden op een fairtrade wijze geproduceerd.

Binnen de werkplaats waar de producten van MYOMY worden gemaakt, worden de 10 principes van de World Fair Trade Organisation (WFTO) actief nageleefd, met de nadruk op gelijkheid, onderwijs en gezondheidszorg voor de hele familie van de medewerkers.

De 10 Fairtrade principes

10-Fairtrade-principleswHgtIRYQOyotT

- Kansen bieden aan economisch achtergestelde producenten.

- Transparatie. Alle spelers in de handelsketen zijn helder en transparant en voeren een inzichtelijke administratie en daarbij geldt ketenverantwoordelijkheid: elke betrokkene in de keten is vanuit zijn eigen positie verantwoordelijk voor de herkomst van de grondstoffen, de kwaliteit van producten en productieprocessen én het naleven van de fairtrade principes.
- Eerlijke handelsvoorwaarden
- Betaling van een eerlijke prijs
- Geen kinderarbeid of gedwongen arbeid, de handelspartners respecteren de rechten van kinderen. Zij kunnen aantonen dat bij hen geen kinderen in dienst zijn.
- Gelijke kansen, geen discriminatie en gelijke behandeling van man en vrouw
- Goede werkomstandigheden
- Opleidingsmogelijkheden
- Promotie van Fair Trade, Iedere speler in de keten kent de doelstellingen en principes van fairtrade en informeert haar klanten en haar toeleveranciers daarover
- Milieuvriendelijk produceren en handelen, activiteiten die bijdragen aan een duurzame leef- en werkomgeving

 De fairtrade partner van MYOMY heeft ons met veel enthousiasme vertelt hoe zij deze fairtrade principes verankeren in hun werkprocessen. Het is ons in ieder geval heel erg duidelijk geworden dat juist hierdoor de medewerkers met veel plezier werken voor de fairtrade werkplaats van MYOMY. 

Waar komt het leer van MYOMY vandaan?

De huiden zijn afkomstig van Noord-Indiase buffels die een goed leven hebben gehad bij boerenfamilies in Noord India en uiteindelijk niet meer verder kunnen leven. Het leer dat dus wordt gebruikt is eerlijk verkregen. 

MYOMY heeft ons de leerlooierij (de tannery) laten zien waar het leer wordt gemaakt dat wordt gebruikt voor alle collecties van MYOMY. In deze looierij wordt het leer duurzaam gelooid, de schadelijke chemicaliën en zware metalen zijn vervangen door milieuvriendelijke chemicaliën, zodat de kwaliteit van het drinkwater behouden blijft. Ook wordt water- en energiegebruik teruggedrongen en wordt er zoveel mogelijk gewerkt met bijvoorbeeld de zon in plaats van droogkamers.  

Deze leerlooierij is bekroond met een Zilver certificaat door de LWG (Leather Working Group). LWG is de enige serieuze certificerende organisatie op leergebied ter wereld. De leerlooierij voldoet hiermee aan het strengste protocol op het gebied van mens, veiligheid en milieu. 

Dit bezoekje aan de leerlooierij was indrukwekkend. Het was voor ons de eerste keer om te zien hoe ongelooide huid in een leerlooierij in vele stappen tot leer wordt verwerkt. We hebben het hele proces gezien vanaf het moment dat de huiden worden binnengebracht tot aan het moment dat het leer in de juiste kleur klaar ligt voor gebruik.

Hieronder zie je dat het leer is vastgemaakt om een tijdje strak te zetten, om ervoor te zorgen dat het nog groter wordt. Een mondkapje was trouwens geen overbodige luxe tijdens de rondleiding in de leerlooierij, de geur was nogal penetrant. 

 

Leer in de leerlooierij

 

Het uiteindelijke resultaat, bijvoorbeeld het prachtige rambler wash leer in de kleur rood, dat gebruikt gaat worden voor de nieuwe collectie van MYOMY. 

Nu weten we hoe leer wordt gemaakt en weten we alles over de Fairtrade partner waar MYOMY mee samenwerkt en wat dit betekent voor de organisatie, de werkplaats en de medewerkers. Mooi om te zien hoe deze samenwerking verloopt met het belangrijkste doel in ogenschouw nemende, meer kansen en werkplaatsen creëren voor mensen in India. 

 MYOMY DO GOODS werkplaats

Het moment was aangebroken om naar de werkplaats te gaan waar alle leren tassen en accessoires van MYOMY DO GOODS worden gemaakt. Een mooie ruimte waar in het totaal plaats is voor 90 full time medewerkers. De werkplaats van MYOMY is de afgelopen jaren uitgebreid van 26 medewerkers naar op dit moment 90 medewerkers. Een mooi moment voor MYOMY, omdat deze mensen dag in dag uit trots zijn op hun productie en planmatig werken aan continue verbetering.

De medewerkers vonden het heel bijzonder dat we met een groep kennis kwamen maken. Dus net zo fanatiek als dat wij foto’s aan het maken waren van de werkplaats en de medewerkers in het productieproces, waren zij foto’s aan het maken van ons. Voor hun ook een unieke ervaring om een groep uit Europa op bezoek te krijgen die allemaal veel interesse hebben in de prachtige leren tassen en andere accessoires die zij maken. Je kunt zien dat de mensen die hier werken trots zijn op de producten die ze met de hand maken, de werkomgeving waarin ze werken en de goede sfeer die ook absoluut te voelen was tijdens onze aanwezigheid.  

Jenny bekijkt de nieuwe My Paper Bag Deluxe

Jenny is de nieuwe My Paper Bag Deluxe Office aan het bewonderen

Werkplaats MYOMY

Een medewerker is geconcentreerd bezig met zijn onderdeel in het proces van het maken van een MYOMY tas. 

Man en vrouw geconcentreerd aan het werk in de MYOMY werkplaats

Iedere medewerker in de MYOMY werkplaats heeft zijn en haar eigen taak in het productieproces

Deze dames zijn geconcentreerd bezig, zij hebben de eindcontrole over alle tassen van MYOMY

Alle vrouwen van de werkplaats van MYOMY met de groep op de foto. 

Hoe wordt de My Paper Bag Long Handle gemaakt?

We hebben tijdens het bezoek aan de werkplaats van MYOMY een demonstratie gezien van hoe een My Paper Bag Long Handle wordt gemaakt. Heel mooi om het hele proces te zien, waarbij ook de bekende kartelrand in de tas werd gesneden.

 

Het prachtige leer voor de My Paper Bags ligt klaar voor gebruik.  

Zoals de kleuren original, off black, rambler black en rambler dark olive.

Het leer wordt beoordeeld, om zo de mooiste stukken voor de tas te kunnen gebruiken. 

Logo MYOMY wordt in de tas gezet

Het logo wordt in de tas gebrand.

Alle stukken worden afzonderlijk uit het leer gesneden en op maat gemaakt voor de Long Handle.

De kenmerkende kartelrand van de My Paper Bag wordt hier met de hand uitgesneden mbv het patroon. 

Het schouderhengsel wordt aan de My Paper Bag vastgenaaid.

 

My Paper Bag designed for MYOMY by Ramon Middelkoop komt terug aan de binnenkant van iedere My Paper Bag

 

Na nog een aantal stappen in het proces, waarbij ook de kwaliteitscheck heeft plaatsgevonden, is dan uiteindelijk de My Paper Bag Long Handle klaar! De echte officiele My Paper Bag Long Handle van MYOMY DO GOODS. Heel leuk om het hele proces gezien te hebben, trots hoe de makers hier met veel passie en aandacht aan werken en dat in goede werkomstandigheden. 

 

Wij zijn na deze mooie en leerzame reis naar India nog trotser geworden op het mooie duurzame merk MYOMY do goods en de samenwerking met haar partners in India. Voor ons betekent dit dat we het verhaal van MYOMY graag vertellen aan onze klanten. Dat klanten zien hoe de producten worden gemaakt en dat je naast een fantastisch mooi Dutch Design product, een heel uniek product in handen hebt. Dat iedereen beseft dat het willen bezitten van een mooie leren tas ook kan door een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dat maakt MYOMY zo mooi en waardevol! 

Bekijk de prachtige film over de week in India en leer alles over MYOMY. 

 

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.