Over leer

 

Hoe wordt leer gemaakt? 

Hoe wordt leer gemaakt, is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Leer is afkomstig van de huid van dieren en wordt dus niet gemaakt, het is gegroeid. Leer is een prachtig en duurzaam natuurproduct met tal van eigenaardigheden en nuances.

Het productieproces van leer

Het productieproces, waarbij het leer als eindproduct tot stand komt, bestaat uit diverse bewerkingsgangen. Om het leer duurzaam te maken worden de huiden gelooid. Leerlooien is een werkwijze om van de huid van dieren leer te maken voor o.a. tassen, schoenen en riemen. Hiervoor bestaan verschillende processen, zoals chroomgelooid en plantaardig gelooid. Vaak wordt de chroomlooiing toegepast, dit houdt in dat de huiden door inwerking van conserveringsmiddelen houdbaar worden.

Plantaardig of duurzaam gelooid leer zie je steeds vaker, dit houdt in dat de huiden met zoveel mogelijk milieuvriendelijke chemicaliën worden behandeld. Na het looien wordt de dikte van de huiden via een schuurmachine gecontroleerd, oneffenheden in de huid worden hiermee weggeschuurd. Alle leren tassen en accessoires van bijvoorbeeld MYOMY DO GOODS zijn gemaakt van duurzaam gelooid leer. Lees hierover alles in ons blog de leersoorten van MYOMY DO GOODS

Iedere huid is uniek, zo ook iedere leren tas

Op de huid is het leven van het dier te "lezen". Kleine littekens, schrammen, steken van insecten en verschil in dichtheid van de poriën geven het leer steeds weer andere nuances. Door deze natuurlijke kenmerken van de huid ontstaan ook nuances in de kleur. De lichtbreking wordt namelijk beïnvloed door de structuur van de huid die bij geen enkel stuk leer hetzelfde is. Het verwerken van dit prachtige natuurproduct vraagt veel vakmanschap en inzicht om tot een optimaal resultaat te komen. Doordat iedere huid uniek is en haar eigen onregelmatigheden heeft, heeft daardoor heeft ook iedere tas of andere accessoire haar eigen karakter. Leren tassen en accessoires worden ook steeds mooier en soepeler naarmate ze je langer gebruikt.

Onderhoud leren tas of accessoire

Wil je het leer van je tas of accessoire soepel en mooi houden, dan is het belangrijk om het leer te behandelen. Wil je weten hoe je het beste je leren tas verzorgd? Lees dan onze blog hoe onderhoud ik mijn leren tas. 

 

Leren tassen bij Leatherlicious

Als je een echte leren tas wil, dan zit je bij Leatherlicious goed. Wij hebben een uitgebreid assortiment leren tassen voor zowel heren als dames. Neem snel een kijkje bij de nieuwe collectie tassen

 

sfeerfoto-hoe-wordt-leer-gemaakt